Concert: vakantieorkest ‘Ad Hoc’

CONCERT: VAKANTIEORKEST ‘AD HOC’
Dirigent: Txemi Extebarria, solist: Jules Baeten (klarinet)
45 gepassioneerde jonge musici maken muziek
Toegang vrij, de hoed gaat rond

 

Vakantieorkest Ad Hoc

Stichting Vakantieorkest Ad Hoc staat voor gepassioneerde muzikanten, prachtig repertoire en bijzondere concerten. Stichting Vakantieorkest Ad Hoc is in alle opzichten grensverleggend. Het harmonieorkest promoot de Nederlandse blaasmuziek en bestaat slechts 10 dagen per jaar. Educatie en culturele uitwisseling staan daarbij hoog in het vaandel. Dit alles gebeurt in een ontspannen maar professionele sfeer, waarbij vaak muzikale vriendschappen voor het leven ontstaan.

Vakantieorkest Ad Hoc bestaat uit jonge muzikanten, afkomstig uit heel Nederland, die in 6 intensieve repetitiedagen, met behulp van professionele repetitoren, worden klaargestoomd voor drie concerten in Nederland en een daarop aansluitende concertreis naar een Europese bestemming. Op deze manier worden jonge musici de kans geboden zich in het vakantieseizoen verder te bekwamen in instrumentbeheersing en orkestspel. Culturele uitwisseling is een belangrijk tweede doel daarom bevat het repertoire van Ad Hoc zowel Nederlandse composities maar ook werken uit het gastland.

Na een jaar afwezigheid vanwege de Corona-crisis, zal Vakantieorkest Ad Hoc weer op tournee gaan in 2021. Helaas is een buitenlandse tournee dit jaar geen optie en daarom blijven we in binnen de eigen landsgrenzen! We verblijven op de Veluwe in een mooie groepsaccommodatie, en wel van 30 juli t/m 6 augustus 2021!

 

Geschiedenis

Vakantieorkest Ad Hoc is opgericht in 1988 bij gelegenheid (vandaar de naam Ad Hoc) van het 25 jarig jubileum van de “Unie van Oranjesteden”. Deze worden gevormd door de steden Diest in België, Dillenburg in Duitsland, Oranje in Frankrijk en Breda in Nederland. Sindsdien wordt jaarlijks een orkest samengesteld voor een tournee in Europa. Het orkest is een graag geziene gast en heeft gespeeld in Italië, Duitsland, Tsjechië, Hongarije, Polen, Luxemburg, Frankrijk en natuurlijk Nederland. In 2014 heeft Vakantieorkest Ad Hoc, naast Luxemburg en Frankrijk, voor het eerst Spanje bezocht.

Ad Hoc is inmiddels uitgegroeid tot een groot harmonieorkest van circa 65 muzikanten van gemiddeld 29 jaar oud (in 2021). Het orkest bestaat uit professionele- en amateurmusici en bestaat slechts 10 dagen per jaar. Kwamen muzikanten oorspronkelijk voornamelijk uit de regio Breda, tegenwoordig melden zich deelnemers aan afkomstig uit heel Nederland en België.

Via concertreizen met aantrekkelijke muziekprogramma’s in combinatie met concerten op speciale locaties, vervult Stichting Vakantieorkest Ad Hoc de rol van ambassadeur van de Nederlandse blaasmuziek. Andere belangrijke doelen van de stichting zijn ‘de educatie van de deelnemers’ en ‘bevordering van culturele uitwisseling’. Het repertoire van Ad Hoc omvat een grote verscheidenheid aan composities. Het totale tijdsspectrum komt tot uiting in de programmering. Het is een goed gebruik om solisten uit de eigen gelederen te presenteren in de programma’s van Ad Hoc. Tenslotte geeft Ad Hoc jonge componisten de kans om te schrijven voor harmonieorkest. Elk jaar wordt er een ‘composer in residence’ uitgenodigd om een nieuw, uitdagend nummer voor harmonieorkest te schrijven, welke in een van de concerten van Vakantieorkest Ad Hoc in Breda, voorafgaand aan de tournee, zijn landelijke première beleefd.

Dirigent: Txemi Extebarria

In 2021 zal het orkest voor het eerst onder leiding staan van Txemi Etxebarria. Txemi is geboren in Arrasate (Gipuzkoa, Spanje) op 9 oktober 1980. Toen hij 8 jaar oud was, begon hij hoorn te spelen en op zijn 18e, verhuisde hij naar Bilbao om daar zijn opleiding voort te zetten aan het toenmalige Conservatorio Superior Juan Crisóstomo de Arriaga, terwijl hij zijn opleiding tot “Magisterio Musical “ muziekdocent combineerde met een technische milieuopleiding.

Nadat hij deze opleidingen succesvol heeft afgerond, krijgt hij een beurs van de ‘Provincie Gipuzkoa’ en verhuist hij naar Nederland om daar een Master te volgen aan het conservatorium van Maastricht. Naast zijn studie van jazz en piano, is hij ook privé-leerling compositie bij de Nederlandse maestro Jef Penders gedurende 4 jaar. In die periode besluit hij te beginnen met de opleiding tot orkestdirigent, eerst in Maastricht met Enrico Delamboye en Jan Stulen en daarna aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen(Belgie) met Ivo Venkov, waar hij met succes deze Masteropleiding afsluit.

Na korte tijd gewerkt te hebben als assistent-dirigent bij de Philarmonie Zuidnederland (Nederland) en Le Concert Olympique (Belgie) met maestros zoals Kees Bakels en Jan Caeyers, krijgt hij in 2017 de kans om het openingsconcert te dirigeren van de World Music Competition (WMC) in Kerkrade met de Philarmonie Zuidnederland. Aan dit evenement hebben eerder orkesten deelgenomen zoals het WDR Sinfonieorchester uit Köln en het Rotterdam Philarmonic. Bij dit opneningsconcert had hij ook de kans om een gecombineerd orkest te dirigeren dat bestond uit een aantal van de beste Nederlandse gezelschappen. In 2016 was hij finalist in de Black Sea Opera Competition en werd hij gekozen door Jan Cober om het slotconcert van de cursus “Maestro” te dirigeren.

Txemi Etxebarria heeft gewerkt met orkesten zoals het Staatsorchester Rheinische Philarmonie Koblenz (Duitsland), Limburgs Jeugdorkest (Nederland) en het Symphony Orchestra of the National Opera & Ballet Oleg Danovsky (Roemenie) en in Spanje heeft hij gedirigeerd in auditoria zoals de Kursaal in San Sebastián en de Baluarte in Pamplona. Hij is ook regelmatig als assistent dirigent werkzaam bij het University Orchestra Maastricht, het Kerkraads Symfonieorkest en het Arka Symfonieorkest

In de wereld van de moderne muziek heeft hij samengewerkt met groepen zoals het Ensemble XXI (Antwerpen) en momenteel is hij dirigent van het ensemble COMA Maastricht en het Ensemble ‘Oihua’ (Rotterdam).

Gedurende 9 jaar is hij assistent-dirigent geweest van de harmonie St. Petrus & Paulus Wolder (Maastricht) waarmee hij de wereldtitel won in de hoogste categorie op de World Music Competition (WMC) in 2017.  Ook is hij gedurende 4 jaar dirigent bij de Opéra Comique Maastricht en 5 jaar dirigent van harmonieorkest KDO-Kunst Door Oefening (Maastricht) geweest. In 2015 en 2016 was hij dirigent van het ZomerOrkest Nederland en vanaf 2015 is hij dirigent van drie 1ste divisie harmonieën: Sint Aemiliaan (Kerkrade), Gildenbondsharmonie (Boxtel) en TOG-Welten (Heerlen)

 

Solist: Jules Baeten

De solist voor de komende tournee is klarinettist Jules Baeten. Jules is werkzaam bij de Antwerp Philharmonic Orchestra, Youth Orchestra Flanders en de National Youth Orchestra. Hij behaalde zijn bachelor aan het Conservatorium Maastricht en studeert nu bij Olivier Patey aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

Over Ad Hoc zegt hij:

‘Enkele weken terug heeft de dirigent van het vakantieorkest Ad Hoc, Txemi Etxebarria, mij benaderd met de vraag om te soleren tijdens de tournee van 2021. Nadat Txemi mij enkele opnames van het orkest had laten horen was ik zeer enthousiast. Ook tijdens het gesprek met het bestuur werd mij meteen duidelijk dat dit een orkest is met een hoog niveau. Een groep die elk jaar zichzelf probeert te overstijgen en waar vriendschappen voor het leven worden gemaakt. Dit alles heeft mij dan ook overtuigd om met veel plezier de solist voor hun tournee te willen zijn. Ik kijk alvast uit naar deze samenwerking en de prachtige tournee komende zomer!’

Ook wij kijken uit naar deze prachtige, muzikale samenwerking!

www.julesbaeten.com

 

Componist in Residence

Ad Hoc wil een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de Nederlandse blaasmuziekcultuur en neemt om die reden ook haar scheppende verantwoordelijkheid. Jaarlijks worden componisten en arrangeurs de kans geboden om muziek te schrijven voor het medium Harmonie orkest. Sinds 2010 verschaft Ad Hoc ook jaarlijks een compositieopdracht aan een jonge Nederlandse componist als composer in residence. Ad Hoc stelt een composer in residence aan om de gecomponeerde muziek een gezicht te geven en om composities dichter bij uitvoerende deelnemers (maar ook het publiek) te brengen. Doel daarbij is dat er een samenwerking tussen Ad Hoc en de componist ontstaat ter wederzijdse inspiratie. De componist maakt daarbij kennis met Stichting Vakantieorkest Ad Hoc en omgekeerd maakt Ad Hoc (en publiek!) intensief kennis met de componist. Allereerst wordt de componist uitgedaagd om binnen een gesteld thema en/of format de compositie af te ronden. Die ‘eisen’ of randvoorwaarden worden opgesteld door de Artistiek Leider van Ad Hoc en hebben altijd met de stichting, het orkest of haar deelnemers te maken. Belangrijk doel van de compositie is dat het een toevoeging is op het bestaande repertoire. De ‘componist in residence’ schrijft allereerst een of meerdere werken, wordt daarnaast gevraagd een programmatoelichting op het werk te schrijven, bezoekt een repetitie van het Ad Hoc orkest, ontwerpt en geeft een workshop over de compositie voor de uitvoerenden, tenslotte nodigt Ad Hoc de componist uit om de wereldpremière van zijn werk bij te wonen tijdens een van de concerten.

Componist: Jesse Passenier

In 2021 zal Jesse Passenier als Composer in Residence verbonden zijn aan Vakantieorkest Ad Hoc. Jesse Passenier is een Nederlandse componist, die in zijn werk principes uit jazz en klassiek verenigt, de periferieën van beide stromingen verkent en de diepte en mogelijkheden van harmonie uitdaagt. Hij is de winnaar van de Rogier van Otterloo Award 2017; blijk van erkenning voor zijn succes in het samenbrengen van genres in cross-overs, het leiden van zijn eigen orkest en zijn vaardigheid in orkestraal schrijven. Drie van zijn grote projecten werden gesteund door de Nieuwe Makers Regeling van het FPK, welke begon met de stichting van zijn Fluid Orchestra en afsloot met de lancering van Fluid Festival. Passenier is medeoprichter van Fluid Foundation en rondom zijn activiteit als componist heeft hij zich muzikaal in de breedte ontwikkeld als arrangeur, dirigent, drummer, pianist en vibrafonist.

 

Zijn composities en arrangementen hebben op belangrijke podia gespeeld als het Koninklijk Concertgebouw, Carré, Paradiso, De Doelen, het Bimhuis, TivoliVredenburg, Kölner Philharmonie, North Sea Jazz, November Music Festival, Gaudeamus Muziekweek en JazzInternational Rotterdam.

Eerdere hoogtepunten waren zijn deelname aan de prestigieuze Metropole Orkest Arrangers Workshop 2012, de nominatie als laureaat van de Brussels Jazz Orchestra International Composition Contest (BJOICC) 2011 en als ‘Young Composer in Residence’ op het MECC Jazz Festival 2010.

Naast zijn actieve profiel als componist bekleed hij de functies hoofdvakdocent Jazz Compositie en Arrangeren en Coördinator Jazz Masteropleiding bij Conservatorium Maastricht.

Momenteel schrijft hij zijn eerste concerti voor orkest en solist, die in 2021 in première zullen gaan en zullen worden gebracht door pianist Kari Ikonen, vibrafonist Vincent Houdijk (oud-deelnemer en -solist van Vakantieorkest Ad Hoc) en maestro Josep Vicent die leiding zal geven aan het door hem opgerichte orkest ADDA· SIMFÒNICA. Dit programma zal worden opgenomen door het Amerikaanse PARMA Recordings en zal uitkomen op hun label Navona Records. De composities zullen worden uitgegeven door Donemus.

http://jessepassenier.com/

Repertoire 2021

TitelComponist
Overture CandideLeonard Bernstein
Mestre MicoXimo Tarin Mico
Clarinet Concerto (met Solist Jules Baeten)Oscar Navarro
Sunset SerenadeThomas Doss
Little Gipsy SymphonyBart Picquer
Baba Yaga + Grote Poort van KievModest Mussorgsky
New YorkNigel Hess
Rumanian Folk DancesBela Bartok
Taranduela voor 2 fagottenGeert Brouwers
Mars uit 2e Jazz SuiteDmitri Shostakovich
Symphonic MarchesJohn Williams
Pequena CzardaPedro Itturalde
Outspoken Got Broken (Compositie opdracht 2021)Jesse Passenier
The New GlennJasper Staps

 

 

 

 • 00

  dagen

 • 00

  uren

 • 00

  minuten

 • 00

  secondes

Datum

31 jul 2021

Tijd

Toegang vrij, hoed gaat rond
16:00
Grote of Barbarakerk

Locatie

Grote of Barbarakerk
Grote Kerkstraat 4, 4101 CB Culemborg

Next Event