Izhar Elias/ Israël Golani: getokkelde barok 15 u.

De combinatie van twee barokgitaren of een barokgitaar en een theorbe biedt een waaier aan klankkleuren. Oude muziek specialisten Izhar Elias en Israel Golani pakken naast intieme tokkels ook uit met opzwepende en swingende dansen.

Ze spelen muziek die zelden ten gehore wordt gebracht, mede door de manier waarop de akkoorden zijn genoteerd. Deze zogenaamde Alfabeto notatie brengen Izhar en Israel weer tot leven in werken van G.P. Foscarini. De bijzondere duetten van Francesco Corbetta zijn ondanks hun buitengewone complexiteit aan harmonieën toch ook zeer dansant. Het is deze combinatie van pure verfijning en een volkse aard die Corbetta geliefd maakte aan het hof van Versailles, bij Lodewijk VIV.

Izhar Elias

Izhar Elias is een van de meest veelzijdige gitaristen van dit moment. Zijn poëtische stijl en grensverleggende programmering is gefundeerd op uitgebreide verdieping in de historische uitvoeringspraktijk (renaissance, barok en vroeg 19e eeuw), de kamermuziek en de hedendaagse muziek gecombineerd met multimedia.

Izhar gaf tal van concerten in Europa, Rusland, Zuid-Oost Azië, Australië en de VS.

In 2011 ontving hij de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs, de hoogste staatsonderscheiding die aan een musicus, werkzaam in de klassieke muziek, kan worden uitgereikt.

Als solist werkte hij met orkesten als het Residentie Orkest, Radio Philharmonisch Orkest, Nederlands Kamerorkest, het Orkest van het Oosten en Het Gelders Orkest.

In september 2019 is Izhar gestart als docent aan het Conservatorium van Amsterdam.

In oktober 2020 werd zijn dertiende album uitgebracht: ‘Schubert’s Guitars’, samen met gitarist Fernando Riscado Cordas. En in januari 2021 kwam zijn 14e album uit: Le Plaintif, met Franse barokmuziek door zijn ensemble Cordevento.

www.izharelias.com

Israel Golani

Israel Golani studeerde aan de Universiteit van Tel-Aviv cum laude af als musicoloog. Zijn belangstelling voor historische tokkelinstrumenten zorgde ervoor dat hij zich daarna specialiseerde in het spelen van de renaissanceluit en theorbe. Inmiddels heeft hij zich gevestigd als een prominent luit- en theorbespeler. Als basso continuo-speler trad Israël op met orkesten als het Scottish Chamber Orchestra, de Filharmonieen, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en werkte hij samen met gerenommeerde dirigenten als Paul McCreesh, Jos van Veldhoven en Michael Hofstetter. Eind 2013 verscheen Israël’s debuut-cd Raclerie Universelle met Franse muziek voor barokgitaar.

www.israelgolani.com

Programma

Giovanni Paolo Foscarini (fl.1600 – 1647)

La Sprezzata  Corrente nuove inventione Passacalli Passeggiati

Francesco Corbetta (ca. 1615 – 1681)

Fanfare Passacaille in g (solo) Sarabande “Le depart du Roy”

Sarabande “La Dauphine”

Robert de Visée (c. 1655 – 1732)

La Vilanelle (solo) Suite in d-mineur

Giovanni Girolamo Kapsberger (ca. 1580 – 1651)                                                                       

Toccata Arpeggiata (solo)Canario

The event is finished.

Datum

04 jul 2021
Expired!

Tijd

15:00
Oud-Katholieke Kerk

Locatie

Oud-Katholieke Kerk
Varkensmarkt 18-20, 4101 CL Culemborg
Categorie

Next Event