VRIJ! Manifestatie

MANIFESTATIE ‘’VRIJ’’ IN CULEMBORG
HET EINDE VAN DE TWEEDE WERELDOORLOG

Programma

 • 14.00 uur: Opening expositie ‘Vrij’ zaterdag 29 augustus Barbarakerk
  Aan 24 Culemborgse kunstenaars is gevraagd een schilderij te maken over het thema. Dat leverde uiterst gevarieerde beelden op van vrolijkheid alom tot een klaarblijkelijke zelfmoord. Vrijheid heeft veel kanten en dat is op de tentoonstelling soms schrijnend zichtbaar. Wethouder Joos Reus verricht de officiële opening , Henk Fonteijn van Kunst in de Kerk geeft toelichting en er is muziekspektakel van Sanne Jaspers en Marijn Slappendel. I.v.m. coronatijden is opgeven per mail van te voren nodig: de deroosvanculemborg@kpnmail.nl Toegangsbewijs en programma komen dan per mail.
 • 16.00 uur: Opening expositie ‘Vliegend Vrij’ zaterdag 29augustus Barbarakerk
  De Barbarakerk is inmiddels het centrum voor luchtkunst in Nederland. Vorig jaar de zeer succesvolle expositie ‘Boven de Kronen’, nu Vliegend Vrij’. Vliegtuigen waren belangrijk bij de bevrijding van Nederland, ook door de broodbombardementen in de laatste weken van de oorlog. Tien nationaal bekende Nederlandse kunstenaars vroegen we te reflecteren op het thema en hun vaak enorme kunstwerken zijn een maand te zien in de ‘bovenste’ helft van de Grote of Barbarakerk. De opening wordt verricht door wethouder van cultuur Joost Reus, Harald Schole geeft als curator toelichting, muzikaal spektakel gegarandeerd. Opgeven via mail: deroosvanculemborg@gmail.com. Toegangsbewijs en programma komen dan per mail. De expositie is mogelijk gemaakt door Cultuurfonds Culemborg, Mondriaan Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds en Kunst in de Kerk.

 

Woensdag 2 september Proeftuin De Ontmoeting en Barbarakerk

 • 12.00 en 18.00 uur: Bevrijdingsmaaltijden bij de Ontmoeting
  In De Ontmoeting bij het winkelcentrum Parijsch organiseren De Roos van Culemborg en Proeftuin op 2 september twee bevrijdingsmaaltijden (12.00 en 18.00 uur) die ongeveer anderhalf uur duren. De koks van De Proeftuin presenteren een menu van veldsoep met een vleugje bloembol, nasi (Oost- Indië is zeker óók bevrijd) en een gekleurd bevrijdingstoetje. Natuurlijk muziek en een feestgedicht. Met de 1 1⁄2-meter regeling zijn 40 gasten per maaltijd welkom. Deelname: 10 euro.
  Adres: Admiraalvlinderlaan 2, Kaarten vanaf 15 augustus: bij De Ontmoeting en boekhandel Tomey.
 • 20.00 uur: Manifestatie ‘O, bitterzoete vrede’ in de Grote Barbara
  Woensdag 2 september 2020 is een prachtige betekenisvolle datum om die vrijheid te onderzoeken met alle artistieke en spraakmakende middelen waarover we beschikken.
  In de Grote of Barbarakerk lopen dan al twee indrukwekkende exposities. In dat unieke decor van grote, letterlijk en figuurlijk bewogen kunstwerken daagt de Roos van Culemborg deze avond een breed scala stadgenoten uit (kunstenaars, musici, dichters, politici, liedjeszangers, denkers, ervaringsdeskundigen, allemaal afkomstig uit veelkleurig Culemborg) met inzet, emotie, originaliteit en kunstzinnigheid persoonlijk te reageren op de hartenkreet ‘’Vrij!’
  Gratis toegangskaarten op te halen vanaf 15 augustus bij boekhandel Tomey, Markt 36

Hang het affiche op en steek de vlag uit!

Datum

29 aug 2020
Expired!

Tijd

14:00 - 22:00
Grote of Barbarakerk

Locatie

Grote of Barbarakerk
Grote Kerkstraat 4, 4101 CB Culemborg