Archief-Roosregeling

Hier staan de concerten/uitvoeringen die sinds de Roosregeling hebben plaats gevonden.

Programma concerten mei 2024

Zondag 12 mei | Synagoge | 16.00 uur | Jodenkerkstraat 5 Culemborg

CONCERT: MET VLEUGELS – LATIN MEETS KLASSIEK!
Celliste Fama Koning (20) en pianist Emile Nanninga (21) gaan op wereldreis samen met het publiek naar uiteenlopende werelddelen. De twee jonge en beloftevolle musici  brengen hun persoonlijke interesses in. En zo ontstaat een programma van Spaanse en Zuid-Amerikaanse wereldmuziek gecombineerd met klassiek.
                 
Componisten als Piazzolla, Fauré, Massenet, Bernstein, Maria Therese Vera en Egberto Gismonti ontmoeten elkaar op de ze reis. Eigen composities en zang van beiden maken dit concert meer dan bijzonder. Fama studeert klassiek cello aan het Conservatorium van Amsterdam. 11 jaar oud is ze prijswinnaar in het Britten Celloconcours. Hetzelfde bij het Concertgebouwconcours en ook een eerste prijs in het prinses Christina Concours.
Emile heeft zich van jongs af aan toegelegd op de klassieke piano en breidde zijn interesse uit naar flamenco, pop en Zuid-Amerikaanse muziek. Hij studeert Latin piano op Codarts, het Rotterdams Conservatorium. Het duo is vanaf de middebare school bij elkaar. Opmerkelijk zijn de diverse muziekstijlen die ze beheersen. Ook al omdat ze zingen en componeren. Kaarten: € 14,- (€10,- kind). Van te voren bestellen:mail naar famaemile@gmail.com met naam en gewenste aantal kaarten. Antwoord / betaalverzoek wordt u toegestuurd. Na betaling ontvangt u de kaarten per mail. Overblijvende kaarten te koop bij de kerk.

Programma concerten april 2024

Zondag 7 april 14.30 uur | Lutherse Kerk | Culemborg

CONCERT: MUZIEK VOOR VERSAILLES: TRIOSONATES VAN COUPERIN
Florecia Gómez (traverso, Argentinië), Hed YaronMeyerson (viool/ barokviool, Israel), Evan Buttar (barokcello/viola da gamba, Canada) en Henriëtte Wirth (fortepiano/klavecimbel/barokharp, Nederland) vormen een internationaal ensemble van hoge kwaliteit. De door Francois Couperin geintroduceerde triosonates in Frankrijk vertellen een verhaal: Lully en Corelli krijgen van de god Apollo een plaats aangeboden op de Parnassus. In de beeldende muziek stroomt water, dansen nymfen, vliegt Mercurius en slaapt (!) Corelli. Uitgebreide achtergrondinformatie in de flyer. Dit is het tweede concert voor 2024 van de stichting Muziek aan de Lek, die internationale en plaatselijke musici samen laat spelen.
Kaarten: € 15,-. Te verkrijgen bij Boekhandel Tomey, Markt 8 in Culemborg of digitaal via deze link

Donderdag 11 april 20.00 | uur Grote af Barbarakerk | Culemborg

MANIFESTATIE: OEKRAINE, HOOP NAAR DE TOEKOMST
Twee jaar oorlog in Oekraïne en een einde lijkt op korte termijn niet in zicht. Voor veel vluchtelingen hier bij ons in de stad en op school lijkt de hoop op een snelle terugkeer naar Oekraïne steeds minder te worden. Veel Oekraïners lijken te beseffen dat de toekomst de komende jaren mogelijk elders ligt dan in hun thuisland en gaan zich naar deze situatie aanpassen. Door werk te zoeken en naar school te laten gaan en hen zelfs Nederlands te leren. Voor allen met hart voor Oekraïne organiseren scholen, steungroepen en maatschappelijke organisaties op 11 april 2024 een culturele avond in het teken van hoop naar de toekomst presenteren. Met muziek, poëzie, kunst en Oekraïense tradities. En met heel veel Culemborgers hopelijk. Zie  affiche.

Zaterdag 13 april t/m 25 mei Oud-Katholieke Kerk Culemborg

EXPOSITIE: ELS STEENDAM – LEVENSKUNST
Els Steendam 80 jaar! Dan is het tijd voor een bijzondere tentoonstelling van deze Culemborgse kunstenaar. In geconcentreerde werken op papier met pastelkrijt overziet zij haar leven: jong meisje – puber – stewardess – vrouw van een arts – moeder – kunstenaar. De recent ontstane kunstwerken zijn autobiografische samenvattingen. In alle werken de bespiegelende ‘circle of her life’ in de ambiance van het proces van groeien, bloeien en afsterven. Het motto van de kunstenaar: kunst heelt. De expositie is te bezichtigen op de zaterdagmiddagen van 13.00-17.00 uur met uitzondering van 27 april. Affiche.

Zaterdag 20 april 15.00 uur | Lutherse Kerk | Culemborg

CONCERT: BETUWS SALONORKEST
Het Betuws Salonorkest bestaat uit 17 (amateur)musici met een breed repertoire van barok,klassiek,romantisch en een enkel populair nummer. Geen zwierige Weense muziek? Natuurlijk wel. Iederevrijdagmiddag oefent het orkest in de kerk van Rumpt. Onder leiding van orkestdirigent en trompettist Bart van den Goorbergh staat een kleine suite van Telemann op het programma en voor dit
concert ook een aantal tango’s (o.a. van Piazzolla). toegang is gratis, reserveren via een
mailtje naar bvdgoorbergh@gmail.com

dinsdag 23 april 20.00 uur Oud-Katholieke Kerk | Varkensmarkt (deur open: 19.30 uur)

CONCERT: OUDER EN VRIENDENKOOR VAN DE WERFKLAS
Rond scholen ontstaat culturele reuring. Vanuit de Werfklas is een projectkoor gestart voor een programma ‘Gloria van Vivaldi’. 26 enthousiaste deelnemers hebben zich ingeschreven en willen zich laten horen in de dit openbare concert. Ook de solo’s worden door koorleden vertolkt. Een strijkkwartet van studenten van het Amsterdams Conservatorium verzorgt voor de begeleiding. Monique Vis is de dirigent. Zij dirigeerdehet koor van het Geert Groote College met grote werken van Mozart, Karl Jenkins en de Carmina Burarana van Orff. De toegang is vrij maar een vrijwillige bijdrage is welkom.

Koningsdag, zaterdag 27 april 21.00 uur | Grote of Barbarakerk 21.00 uur

HIDDEN NATURE, MUSIC FOR THE UNIVERSE V
Rick Snel, de langzamerhand fameuze universum-componist uit Culemborg, maaktet compromisloze muziek, geïnspireerd door Pink Floyd, Jean Michel Jarre en Hans Zimmer. Een reis door emotie en verbeelding. Getalenteerde muzikanten werken mee. Sarah van Heuven brengt haar stem in. Toetsenist Martijn Langeveld, gitarist Erik van Gelderen en saxophonist/trompettist Willem Pluk vervolmaken het ‘sonic landscape’. Team Piet Grootenboer is onmisbaar met een dragende lichshow waarvoor de Barbarakerk een uniek décor is. Mike Lambooij verzorgt het geluid. Een impressie in de bijlage
Voor € 15,- bent u er bij. Kaarten bestellen via www.hiddennature.nl

Programma concerten maart 2024

Zondag 10 maart 15.00 uur | Oud-Katholieke Kerk| Varkensmarkt 18-20
CONCERT POLYFONE ZANG: ENSEMBLE DZMANO

Eeuwenoud is de polyfone of meerstemmige Georgische zang. De unieke klankkleur staat op de Werelderfgoedlijst! Het zijn prachtige traditionele liederen over de natuur, liefde, strijd en kerkliederen.. De vier zangers begeleiden zichzelf op de panduri (Georgisch snaarinstrument). Zie de flyer van DZMANO
Kaarten: € 15,- te verkrijgen bij boekhandel Tomey, indien nog voorradig: aan de kerk

Vrijdag 15 maart 20.30 uur | Oud-Katholieke Kerk | Varkensmarkt 18-20
CONCERT: MAGGIES WEDDING VIERT SINT PATRICK

Op de dag van de heilige van Ierland, Sint Patrick kleurt heel de wereld groen: van New York tot Australië en natuurlijk Ierland zelf. In Culemborg hebben wij Maggies Wedding https://www.facebook.com/maggieswedding. Al jaren zorgen zijn voor de juiste feestsfeer met giggles, ballads, dance tunes en liefdesliederen. De weemoed is nooit ver weg: de geliefde vertrekt, die Engelsen komen, de honger slaat toe. De toegang is vrij en de hoed gaat rond, deuren open 20.00 uur. Foto van band.

Zondag 17 maart 15.00 uur | Oud-Katholieke kerk | Varkensmarkt 18-20
CONCERT: MARCANTUS – VAN BYRD TOT BRITTEN

Jan van de Berg is de nieuwe dirigent van het gerenommeerde Culemborgse ensemble (zie foto). Zijn eerste concert is Brits gekleurd: van Tallis, Byrd en Morley via Purcell en Vaughan Williams tot Britten, Tavener en Stopford. De bas Roeland Gerritsen zingt met één van de sopranen duetten van Purcell en klavecinist René Bouman begeleidt en speelt ook solo. De toegang is vrij, de hoed gaat rond.

Zaterdag 23 maart 11.00 – 12.30 uur | bibliotheek | Herenstraat 29
VESTDIJKKRING: IVOREN WACHTERS

Anna Prins leidt in. Dan gesprek. Interesse? Meld je bij G. Sinnema: g.m.sinnema@gmail.com

Zaterdag 23 maart 15.00 uur | Oud-Katholieke Kerk | Varkensmarkt 18-20
CONCERT: PARTICIPATIEKOOR CULEMBORG o.l.v. Ines Leyen

Een ‘gewoon’ koor met als bijzonderheid dat ook mensen met dementie welkom zijn en gesteund worden door ‘mantelzangers’. Op het programma: koralen uit de Mattheus en meezingers. Pianisten Jan Beijer en Servaas Jacobs begeleiden het koor. Toegang: € 10,-

Zaterdag 30 maart 20.30 uur | synagoge | Jodenkerkstraat 5
CONCERT: PETER WILMS – STILTE CONCERT

Stem, trillingen van klankschalen, de marimba en de aardse klanken van diverse percussie instrumenten. Een uitnodiging stilte in jezelf te ervaren. Je kunt zitten en liggen (dan wel eigen matje/deken meenemen). Professioneel slagwerker Wilms (zie foto) zorgt voor steeds nieuwe verrassende muziek. Kaarten: € 20,-, reserveren: https://ohmm.nl/product/stilte-concert-30-maart-2024/

Programma concerten februari 2024:

Zaterdag 10 februari 2024  20:00 uur | Lutherse Kerk, Culemborg | € 12,50

CONCERT: HÄNDEL IN ITALIË
Hed Yaron Meyerson (barokviool) en Henriëtte Wirth (klavecimbel, zie foto) Een schitterende selectie van vioolsonates van Corelli en Händel staan op het programma. Tijdens Händels bezoek aan Rome in 1707 deelde hij als klavecinist het podium met de vioolvirtuoos Corelli. Zoals de Saksische componist zich eerder moeiteloos de Franse stijl had eigen gemaakt, kreeg zijn muziek nu een onmiskenbaar Italiaanse karakter.
Had Yaron Meyerson is assistent-concertmeester van het Rotterdams Filharmonisch Orkest en leider van de tweede violen in het Orkest van de 18e Eeuw. Hij speelde met vele grote orkesten in Europa. De kamermuziek is een andere liefde: b.v. in het Ensemble Tamuz. Henriëtte Wirth studeerde aan de conservatoria van Utrecht, Brussel en Den Haag. Daardoor is zij pianist (fortepiano en klavecimbel) en harpist. En ook nog afgestudeerd musicoloog. Specialiteit: oude muziek in orkesten en ensembles. Ze woont nu enkele jaren in Culemborg. Kaarten € 12,50,-, verkrijgbaar bij boekhandel Tomey of via www.muziekaandelek.nl

Zondag 25 februari  12.00  | Pieterskerk Tricht (open en koffie vanaf 11.15 uur)

KOFFIECONCERT: KWARTET GERY VERMEULEN
Mezzosopraan Gery Vermeulen, alt Zoe Banken, pianist/bariton Freddy van Maurik en tenor Jan Hermens presenteren een gevarieerd programma. Het concert begint met Franse madrigalen en vervolgt met liederen uit de Franse Romantiek op gedichten van Verlaine en Hugo. Maar ook duetten van o.a. Brahms om te besluiten met Engels repertoire van o.a. Vaughan Williams. Korte toelichtingen verhelderen inhoud en achtergrond van de muziek. Mirjam Fonteijn draagt enkele passende gedichten voor. Gratis koffie voor aanvang van het concert. Tricht was in de Roos-tijd één van de buitenspeelplaatsen met mooie concerten en voorstellingen. De toegang is vrij, tijdens het concert gaat de hoed rond.

Programma concerten januari 2024:

Zondag 28 januari 16.00 uur | Oud Katholieke Kerk | 

CONCERT: RAMEAU & CO
La Pellegrina is een Utrechtse Stichting met goede verbindingen in binnen- en buitenland. Juist projecten met musici en zangers uit verschillende disciplines en landen zijn haar specialiteit. In de zomer is RAMEAU & CO al in beperkte kring uitgevoerd. Alle reden om nu in Culemborg een groter publiek van deze meeslepende muziek te laten genieten. Dirigent is Dirkjan Horringa, concertmeester Femke Huizinga (viool, uit Culemborg!) Op het programma: Marc-Antoine Charpentier (1643-1704): Motet pour les trépassés H.311 – Jean Philippe Rameau (1683-1764): Chaconne uit het opéra-ballet Les indes galantes – Michel Corette (1707-1795): Carillon des Morts – Jean Gilles (1668-1705): Messe des Morts.
Kaarten kosten € 18  te bestellen via projectorkest.pellegrina.net Aan de kerk: € 20,- CJP/studenten: € 12

Programma concerten december 2023:

Vrijdag 8 december 19.30 uur | Oud-Katholieke kerk | toegang vrij, de hoed gaat rond
ADVENTSCONCERT Ensemble LYRICO m.m.v. FLUTES A LEK

Mezzosopraan Lucia van Vugt richtte in 2018 het ensemble Lyrico . Op het programma muziek uit de Renaissance en de vroege Barok. Schütz, Scheidt en Charpentier. Flûtes à Lek sluit daarbij aan. Het van oorsprong in Culemborg opgerichte ‘fluit’gezelschap concentreert zich op de zelfde muziekperiode maar schuwt ook het moderne werk niet. Op 8 december: stemmige advents en kerstmuziek. Kijk voor meer informatie op www.ensemblelyrico.nl en www.flutesalek.nl

Donderdag 14 december 20.00 uur | Oud-Katholieke kerk | toegang vrij, hoed
TUTTI FRUTTI: WINTERCONCERT

Het koor Tutti Frutti (25 à 30 zangers) is een regionaal gebeuren met als thuisbasis Tricht. In 2022 werd Yiorgo Moutsiaras de nieuwe dirigent. Inderdaad: volbloed Griek maar al 25 jaar woonachtig in Nederland. Het pop- en musicalkoor concentreert zich voor dit concert ‘zoete en immer mystieke kerstklanken’ zoals ze het zelf formuleren. Maar ze zullen daarbij hun achtergrond niet verloochenen. ‘We willen graag de inwoners van Culemborg in de gelegenheid stellen om te komen luisteren naar de manier waarop wij deze kerstklanken ten gehore brengen’ Site: https://tuttifruttizingt.net

Vrijdag 15 december 19:30 | Grote of Barbarakerk | toegang: € 6,- ( t/m 12 jaar gratis)
KEC winterconcert 2023

Bijna traditie getrouw zal het ook dit jaar weer plaats vinden in de Grote of Barbarakerk aan de Kerkstraat 4 in Culemborg.
In de huidige tijd waarin de wereld op zijn kop lijkt te staan, is verbondenheid des te meer van belang geworden.
Muziek werkt van zichzelf al verbindend, maar om dit kracht bij te zetten, wordt zoeken docenten van KEC de onderlinge samenwerking, maar betrekt KEC ook buren, kennissen uit nieuwkomers doelgroepen om een steentje bij te dragen aan het programma met als thema: KEC connects.

Het slotstuk van Lionel Ritchie (Love oh Love) spreekt tot de verbeelding en biedt ruimte voor deelnemers uit verschillende culturen om in hun eigen taal mee te zingen.
Je bent van harte welkom. Aanvang: 19.30 uur.
Kassa open vanaf 19.00 uur.
toegang: € 6,- ( t/m 12 jaar gratis).

Vrijdag 15 december  20.15 uur  | Oud-Katholieke kerk | kaarten: € 18,50 via Fransche School
OLGA’S NIEUWSTE CONCERT: ‘WINTER’LIGHT’

Een opmerkelijk a cappella mannen-quintet (professionele zangers met Culemborger Jonathan Ploeger) toert door Nederland met een programma van kerst- en winterliederen. Een uitgebalanceerd programma, ook door uitstel in de winter van 2020 en 2021. Traditionele Kerstliederen uit o.a. IJsland, Rusland, Duitsland en Spanje met hier en daar een wel hele oude bekende ‘I’m dreaming of…’ en een uitstapje naar gospel: Go tell it on the mountain…’ Het lied ‘Adventide’ is speciaal gecomponeerd voor het ensemble. Vier cd’s maakten ze al rond hun concertreizen door Europa en Amerika.
Site: www.olgavocalensemble.com

Zaterdag 16 december | Oud-Katholieke  kerk | aanvang: 20:15 | kaarten € 17,50CONCERT CAPELLA  UTRECHT:  HODIE CHRISTUS NATUS EST

Een stevig koor met het kerstprogramma ‘Heden is Christus geboren’ daarbij gesteund door het ensemble FLORILEGIUM MUSICUM (basso continuo en twee violen). Dirigent van dit alles: Hans Noyens. Werken van o.a. Claudio Monteverdi, Jan Pieterszoon Sweelinck en Guilliermus Messaaus. Een prachtig samengaan van Nederlandse eenvoud en nuchterheid met Mediterrane rijkdom en expressie. Werelden die elkaar wonderwel aanvullen in dit kerstprogramma!  Kaartverkoop aan de kerk of via Podiumplein https://www.podiumplein.nl/artiesten/capella-utrecht/voorstellingen/hodie-christus-natus-est1

Zaterdag 16 december 20.00 uur | Grote of Barbarakerk | kaarten: €15,-
KERSTCONCERT PIETER AAFJES

Het jubileum jaar (135 jaar!) wordt met dit concert afgesloten. Onder leiding van Arjan Gaasbeek zorgt Pieter Aafjes voor een verrassend programma. Neem de bespeelster van het euphonium Gerbrich Greidanus, 23 jaar pas en nu al bij de Marinierskapel, met een belangrijke bijlage. De zaal is vanaf 19.99 uur open (voor ontmoeting en een drankje), start programma 20.00 uur.
Kaarten € 15,- verkrijgbaar op de site: https://www.pieteraafjes.nl, Ook bij Tomey en van der Meijs.

Zondag 17 december 15.30 uur | Lutherse Kerk | toegang vrij, hoed gaat rond
CONCERT VROUWENKOOR OTHERWISE : CHRISTMASWISE WITH SONGS & TALES

Een sfeervol kerstconcert met kerstsongs afgewisseld met een mooi doorlopend verhaal Kerstverhaal. De klassieke basis voor een uitgesproken kerstemming. Het vrouwenkoor staat onder leiding van de nieuwe dirigent Andrea van Dijk en wordt op de piano begeleid door Jos Rodermans. In de versierde kerk speciale gasten: meesterverteller/acteur Wim Bouwens en zanger/gitarist Ralf Hekkenberg. Vanaf 15.00 uur inloop met koffie en thee. Het programma start 15.30 uur. Kaartjes à € 10,- (incl. koffie en thee) zijn vanaf 1 december verkrijgbaar via de koorleden en boekhandel Tomey. En ook via www.vrouwenkoorotherwise.nl/agenda/

Zondag  17 december 16.00 uur Oud-Katholieke kerk, toegang vrij
CONCERT EVENSONG CULEMBORG: FESTIVAL OF LESSONS AND CAROLS

Evensong Culemborg is een rechtstreekse afstammeling van Culemborg Chapel Choir (2004 – 2016). Dirigent Arjan Ooijevaar was en is de grote inspirator. De traditie van de evensongs in de Engelse kathedralen en college chapels van oude universiteiten krijgt zo steeds mee bekendheid. En zeker het feestelijke Festival & Carols met deels bekende advents- en kerstliederen. Passende teksten vormen de verbinding. Informatie en achtergronden: https://www.evensongculemborg.nl

Vrijdag 22 december 20.00 | Oud-Katholieke Kerk | kaarten €12,50
MEDITERRAANS KERSTCONCERT

Een schitterend duo treedt op: Channa Malkin (sopraan, https://www.channamalkin.com) en Izhar Elias (gitaar, winnaar Nederlandse muziekprijs en Culemborger, https://izharelias.com). Een Spaans-Italiaans kerstconcert met vroegbarokke liederen van o.a. Domenico Obizzi (rond 1620) en José Marin (1619 – 1699) gecombineerd met middeleeuwse Sefardische liederen. Kaarten à € 12,50 bij boekhandel Tomey en online: https://www.klassiekemuziek.nl/e/17621/mediterraans-kerstconcert-culemborg

.

Zaterdag 23 december 16.00 uur | Oud-Katholieke kerk | toegang vrij
CONCERT EVENSONG CULEMBORG: FESTIVAL OF LESSONS AND CAROLS

Evensong Culemborg is een rechtstreekse afstammeling van Culemborg Chapel Choir (2004 – 2016). Dirigent Arjan Ooijevaar was en is de grote inspirator. De traditie van de evensongs in de Engelse kathedralen en college chapels van oude universiteiten krijgt zo steeds mee bekendheid. En zeker het feestelijke Festival & Carols met deels bekende advents- en kerstliederen. Site: zie 17 december

Vrijdag 29 december 19.00 uur Oud-Katholieke Kerk, toegang vrij,’ hoed’ (in dit geval vioolkist)
CONCERT CULEMBORGS JEUGDORKEST

Een ‘oliebollenconcert’ noemen ze het zelf (na afloopoliebol + warm drinken) maar gemusiceerd wordt er ook nog. Eerst het Jong Orkest met een Christmas Medley. Vervolgens het Jeugdorkest met werk van O. Rieding en A. Dvorák een Kerstmedley en G. Bizet. Beide orkesten spelen samen als afsluiting Good King Wenceslas. Lees meer op www.culemborgsejeugdorkesten.nl

Maandag 1 januari 16.00 uur | Oud-Katholieke kerk | vrije toegang, de hoed gaat rond
NIEUWJAARSCONCERT: MICK STIRLING MET CELLOSUITES VAN BACH

Een ‘oude’ Roostraditie in ere hersteld: op 1 januari een sober Bach-concert met twee cello-suites, gespeeld dor Mick Stirling. Zo’n instrument en zo’n musicus verovert de hele kerkruimte. Een prachtige afsluiting van de jaar wisseling. Stirling is de aanvoerder van de cellisten in het Radio Filharmonisch Orkest en speelde in heel Europa als solist.  Toegangskaarten bij boekhandel Tomey en buiten Culemborg: hoogenkamp@ziggo.nl (met toezending). Site: http://www.mickstirling.com

Programma concerten november 2023:

Zaterdag 4 november 19.30 uur | Synagoge | toegang: € 1,-
PETER WILMS VIERT TIEN JAAR OHMM

Een mooi jubileum van een creatieve geest: tien jaar Open Heart Music and Meditation. Peter Wilms pakt uit met eerst een geleide meditatie, daarna mantra zingen en vervolgens een concert met muzikale verrassingen. De opmerkelijk lage toegangsprijs is natuurlijk ook mooi meegenomen. Alle informatie: www.ohmm.nl/jubileum-event/

Zaterdag 11 november 2023| Grote of Barbarakerk, Culemborg | Toegang vrij
SINT MAARTEN gevolgd door RONDGANG DOOR DE STAD

Voor alle kinderen met een (elektrisch) lichtje en hun (groot)ouders. Binnen tien minuten verhaal van de burgermeester, muziek, liedjes, álle lichtjes uit en dan naar buiten, ieder naar de eigen buurt. Zet een lichtje voor uw raam: daar mogen de kinderen aanbellen. En min of meer verantwoorde versnapering is de beloning voor het zingen. Snoep over? Dat komt het hele huis ten goede! De rondgang begint met klokgebeier en na acht uur is het feest afgelopen. Lees de flyer voor meer informatie.

Zaterdag 11 november 20.00 uur | Open Hof | toegang € 8,50
DUBBELCONCERT MIDDENORKEST PIETER AAFJES EN HARMONIE AURORA (Leerdam)

Beide orkesten spelen eerst een eigen programma. Het Middenorkest o.l.v. Marilou Krouwel laar laat filmmuziek horen b.v. van John Williams (‘Jaws’ tot ‘Star Wars’). Ook de beroemde film ‘Grease’ komt voorbij, waarbij dansers van Chantal van der Tuijn het orkest ondersteunen! Aurora, onder dirigent Hans van Leeuwen zoekt het in dezelfde hoek. Muziek van ‘Coldplay’ en ‘Birdland’ valt o.a. te beluisteren. Tot slot spelen de orkesten samen muziek uit de films ‘Godfather’ en ‘Soldaat van Oranje’. Kaarten te bestellen via www.pieteraafjes.nl of aan de ingang van de kerk. Bijlage: het affiche

Zondag 12 november 15.30 uur| Oud-Katholieke Kerk | Toegangskaart € 15,-
JUDITH JOBSE & FRIENDS: MANTRA’S EN HEALINGSONGS

Judith Jobse verzamelde mantra’s uit heel de wereld op zoek naar de bron, de ziel, het goddelijk bewustzijn. Kom luisteren of meezingen. Vier zeer gerenommeerde musici en zangers roepen een bijzondere wereld op. Judith Jobse (zang, gitaar, harmonium), Sandy van der Weijden (zang, percussie), Ton van Gastel (gitaar, zang) en Rick Snel (percussie). Als bijlage een fraaie foto van Judith en Sandy. Toegangskaart € 15,-. Contant te betalen aan de deur of via tikkie vooraf. Opgeven per email judithjobsemusic@gmail.com of app 0647659899

Zondag 19 november 15.30 uur | Oud-Katholieke Kerk | toegang vrij
COLLEGIUM UTRECHT

Collegium Utrecht is een gerenommeerd koor op semiprofessioneel niveau. Dirigent Dodi Soetanto heeft naast het leiden van koren ook een carrière als zanger. Het programma voor deze middag is zonder meer spannend te noemen: eeuwenoude muziek met modern repertoire. Klassiek op zijn best met liederen van J.S.Bach, Ola Gjeilo, Karl Jenkins, Edvard Grieg, John Whitacre, M. Lauridzen en Michael Praetorius. In de bijlage meer informatie over het koor en een fraaie foto.
De toegang voor dit concert is vrij, de gaat hoed rond. Plaats reserveren: info@collegiumutrecht.nl

Programma concerten oktober 2023:

Donderdag 12 oktober 2023 – 20:00 uur | Lutherse Kerk, Culemborg | € 12,50
Op reis met Johann Jakob Froberger
Pieter Dirksen (klavecimbel)

Heel Europa bereisde de componist/klavecinist Froberger (1616-1667). Zijn unieke expressieve stijl maakte hem tijdens zijn leven al tot een legende. Acht jaar werkte klavecinist/musicoloog Pieter Dirksen aan een nieuwe uitgave van al zijn suites. In de bijlage de flyer met achtergronden van het concert en het volledige programma toccata’s en suites.
Kaarten € 12,50, verkrijgbaar bij boekhandel Tomey en aan de kerk.

Zondag 15 oktober 15.00 uur  | Synagoge Culemborg Jodenkerkstraat 5

MANTRA’S: PETER WILMS, MARTIJN NANNINGA EN JUDITH JOBSE

Mantra zingen mag zich de laatste jaren verheugen in een toenemende belangstelling. Drie Culemborgse musici/zangers verdiepen zich er al jaren in en vergroten zo de interesse in deze muziek en de spirituele achtergronden. Ieder brengt een eigen stijl en instrument in. Een boeiende middag in de synagoge In de bijlage meer over de muziek en foto’s van de musici. Kaarten € 15,-, aan de deur. Reserveren bij martijn.nanninga@gmail.com

Zaterdag 21 oktober 11.00 uur | Bibliotheek Culemborg Herenstraat 29

VESTDIJKKRING: IERSE NACHTEN.

Twee keer per jaar komt de Vestdijkkring bij elkaar: rond de geboortedatum (17-10-98, Harlingen) en de sterfdatum (23-3-1971, Utrecht). Een gevarieerd gezelschap leest een roman van de schrijver die ‘sneller schreef dan God kan lezen’ , een deelnemer leidt de bespreking in en het hele gezelschap praat mee. 21 oktober bespreken we ‘Ierse Nachten’, dat eerst in het Duitse verscheen (1944) en daarna in het Nederlands (1946). Deelname is gratis, wel even aanmelden bij g.m.sinnema@gmail.com

Programma concerten september 2023:

Zaterdag 30 september 16.00 uur| Oud-Katholieke Kerk| vrijwillige bijdrage
CHORAL EVENSONG

Evensong Culemborg o.l.v. Arian Ooijevaar 500 jaar Anglicaanse traditie staat achter de Evensong. Het koor is niet van een denominatie maar zingt werk van Parry, Radcliffe, Stainer en Rutter uit liefde voor de schoonheid van deze muziek. De enkele gesproken teksten zijn in het Nederlands, de rest is geheel volgens het Book of Common Prayer. Voor meer achtergronden en een foto van het koor zie de flyer in de bijlage.

Zondag 3 september 13.45 uur | Oud-Katholieke Kerk Culemborg | de hoed
NAZOMEREN met het Hoorns Byzantijns Mannenkoor o.l.v. Grigori S. Sarolea

Slavisch-Byzantijnse (kerk)muziek in de zgn. kloosterstijl. Het zijn soms eenvoudige melodieën zoals door de monniken worden gezongen maar ook prachtige vierstemmige composities staan vanmiddag op het repertoire.Voor achtergronden en foto van het koor: zie de bijlage.

Programma concerten augustus 2023:

Zondag 27 augustus 2023| 15:30 Lutherse kerk, Culemborg |toegang vrij, hoed
Barokensemble ‘Sarabanda’ o.l.v. Mariëtte Holtrop
m.m.v. Allison Smith (barokhobo) en Frans Robert Berkhout (barokfagot)

Programma:
Albinoni: hoboconcert in d-klein op. 9 nr. 2

Vivaldi: fagotconcert ‘La Notte’ in Bes-groot RV 501

Händel: concert voor hobo en fagot, strijkers en continuo in c-klein

Klik hier voor achtergrondinformatie

Programma concerten juli 2023:

Vrijdag 14 juli 20.00 uur Lutherse Kerk, toegang € 10,- SWEETER THAN ROSES

Zeventiende-eeuwse Engelse muziek van John Dowland (1563 – 1626) en Henryj Purcell (1659-1695) met Pablo Gregorian (tenor), Anna Lachegye (gamba) en Henriëtte Wirth (klavecimbel). De liederen variëren van droevig en contemplatief tot opgewekt, energiek en bij vlagen uitzinnig. Instrumentale muziek van John Playford (1623-1686) en Tobias Hume (1569-1645) completeren het programma.
Kaarten: boekhandel Tomey en via internet: https://www.klassiekemuziek.nl/e/17440/barok-aan-de-lek-sweeter-than-roses-culemborg

Programma concerten juni 2023:

Vrijdag 30 juni  19:30 Oud-Katholieke kerk, Varkensmarkt CULEMBORGS JEUGDORKEST

De Culemborgse jeugdorkesten zijn broedplaatsen voor de muziekcultuur van onze stad. Onder de vastberaden leiding van Tjitske Kwakkel speelt dit groeiend ensemble onvervaard de grote meesters. Suite for string orchestra van Corelli, 3 delen uit ‘Carnaval des Animaux (Saint-Saëns: Coucou, la Cygne, Finale), Divertimento van W. A. Mozart en Dance Macabre (Saint-Saëns, arr. for strings). Een programma om trots op te zijn voor de jonge musici en aantrekkelijk voor de luisteraars.

Vrijdag 30 juni 20.00 uur Grote of Barbarakerk Grote Kerkstraat, vrijwillige bijdrage

EINDCONCERT MASTER KOORDIRECTIE MARILOU KROUWEL

Op deze avond doet Marilou Krouwel haar examen ‘Master Koordirectie’ in de Grote Barbara kerk. Zij is in Culemborg een goede bekende en staat o.a. voor het Middenorkest van Pieter Aafjes. Alles wordt uit de kast gehaald voor een spectaculair programma:

1. W. A. Mozart: Dixit et Magnificat Projectkoor Via Voce en Gheyn Consort (15 musici)
2. Max Reger: Geislicher Gesänge (selectie) Projectkoor Via Voce
3. Anton Bruckner: Mis in E. Musicale Vocale & Projectkoor Via Voce, Bruckners Blazersensemble

Klik hier voor de Flyer

Zie ook: www.mariloukrouwel.nl      Kaarten reserveren op m.krouwel@casema.nl

Zondag 25 juni 15.00 uur Oud-Katholieke Kerk Varkensmarkt, vrijwillige bijdrage

SKAZKA-KWARTET

Culemborg heeft een muzikale tik. Kijk naar het Skazkakwartet, één van de veelbelovendste jonge strijkkwartetten (zie het c.v). En opeens wonen drie van de vier kwartetleden in Culemborg. Alle reden om met ze kennis te maken. Op het programma staan werken van Anton Webern, Joseph Haydn (strijkkwartet 77-1) en het strijkkwartet van Claude Debussy. In de bijlage cv. Skazka-kwartet en op de site www.skazkakwartet.nl fraaie foto van het viertal en zeven minuten muziek.

vrijdag 23 juni: presentatie boek ‘Je kan tenminste zwanger worden’
zie persbericht

Vrijdag 16 juni 20.15 uur Oud-Katholieke Kerk Varkensmarkt, toegang € 15,-

WHAT’S IN A NAME

Onder leiding van Leenke de Lege ontwikkelt Capella Culemborg zich tot een koorensemble met ambities. Centraal staan nu koorwerken die draaien om de naam van een persoon. Ook Barbara komt aan bod. Het programma bevat composities van vóór 16.00 tot werken uit de 21e eeuw. Van Josquin en Palestrina tot Britten en Barber. Toegangsbewijzen verkrijgbaar door een email te sturen naar capellaculemborg@gmail.com. U krijgt dan de details. Zie ook: www.capellaculemborg.nl

Zondag 4 juni 15.00 uur, Lutherse Kerk Achterstraat , toegang € 10,-

TRIO LYRIQUE

Elma van den Dool (sopraan), Liesbeth van der Loop (alt), Corné Mooibroek (piano) en Tineke Mulder (presentatie) vormen samen het Trio (+ vertelster). Alle vier heb ben ze een indrukwekkende staat van dienst. En er zijn Culemborgsewortels . Kijk naar de bijlage: c.v musici trio Lyrique. Het programma is zeer afwisselend: F. Mendelssohn, C. Saint-Saëns, G. Rossini, G. Fauré, K. Weill, E. Chausson, L. Delibes, P. Tschaikowsky, L. Bernstein en W. A. Mozart. In de bijlage Programma Trio Lyrique vindt u het hele programma. Zie ook: CV Trio Lyrique 4 juni. Meer gegevens: www.elmavandendool.nl

====================

BEZOEK VOORAL DE SITES VAN DE ENSEMBLES VOOR INFORMATIES EN FOTO’S

En kijk ook op: cultuurculemborg.nl