Schilderwerk

De Roos van Culemborg zorgt voor kant en klare reisexposities die aan plaatselijke gemeenschappen gratis ter beschikking gesteld worden. Meestal schilderijen of beeldend werk met gedichten gecombineerd, soms projecten waaraan ook muziek en dans te pas komt. Bij de meeste exposities is kosteloos begeleidend drukwerk. Wilt u meer informatie over het samenstellen en lenen van de tentoonstellingen? Klik dan hier.

image001Jeltje Hoogenkamp-Jansen werd geboren in 1946 in Sneek, opleiding Gerrit Rietveldacademie Amsterdam.Veel exposities, soms in een galerie, maar meestal in de openbare ruimte (ziekenhuis, universiteit, bibliotheek - vooral kerkelijke gebouwen) bij voorkeur rondom een thema, b.v. Het zonnelied van Franciscus van Assisi, de werken van barmhartigheid, de 10 woorden (vreugde der wet) mantels der lofzang ( doopkleed, feestjurk, mantel Elia, Jozef, Sint Maarten, Christus ) verder een serie voor de 40 dagen tijd, een advent reeks (de geboortestaties) een 50 - tal bij liederen uit het liedboek der kerken en veel drukwerk zoals kaarten, affiches, boekomslagen, etc. Hieronder een kleine selectie van haar werken.

BESCHIKBARE REEKSEN

HET FRIESE ZONNELIED Het Zonnelied, geschreven in het sterfjaar van Franciscus (12..) is de een grote lofprijzing van de schepping. De zeven basiselementen zon, maan, wind, water, vuur, aarde en dood, worden ‘broeder’ en ‘zuster’ genoemd. Zeven schilderijen ontstonden en zeven gedichten (een Culemborgse en een Friese versie) van de hand van René van Loenen

FRANCISCUS ZONNELIED Het Zonnelied, geschreven in het sterfjaar van Franciscus (12..) is de een grote lofprijzing van de schepping. De zeven basiselementen zon, maan, wind, water, vuur, aarde en dood, worden ‘broeder’ en ‘zuster’ genoemd. Zeven schilderijen ontstonden en zeven gedichten (een Culemborgse en een Friese versie) van de hand van René van Loenen

GEBOORTESTATIES Een bijzondere benadering van Lucas 1 en 2. In veertien staties (stilstamomenten) worden kernwoorden (NBV) uit het verhaal gelicht: schrift, altaar, oud, schaduw, troon, weg, doek, veld, voederbak, duif, arm, zwaard, Pesach en huis. De schilderijen vormen daarmee een originele benadering van aankondiging tot besnijdenis. Prof. Evert Jonker schreef een geïllustreerde folder met korte meditaties. Een setje met veertien kunstkaarten is beschikbaar à 5 euro.

PASEN Aanstootgevend en radicaal zijn de Paasverhalen van de evangelisten. In vier schilderijen een beeldende benadering van deze zo toch verschillende verhalen die gaan over opstaan van Christus en mensen. Een setje van 4 kunstkaarten kost 2 euro.

LIEDBOEK In 2013 werd het Nieuwe Liedboek voor de Protestantse Kerken in Monnickendam feestelijke gepresenteerd. Onderdeel: een serie schilderijen bij liederen uit dat Liedboek.

Vroeg ik mijn denken - Inge Lievaart

TIEN WOORDEN De tiengeboden hebben geleid tot een serie naar de abstractie neigende schilderijen waarin verschuivingen van vorm en kleur de verschillende ‘woorden’ markeren.

MANTELS Mantels hebben in de bijbelse verhalen een onthullende rol. Toon me je mantel en ik zeg wie je bent. Jozef ‘s mantel, de profetenjas van Elia, de mantel van de hogepriester, de mantels op Palmpasen, ze vertellen allemaal een verschillende verhaal.

Landschappen

DRUKWERK Hieronder een verzameling boekomslagen, boekjes en kunstkaarten die u aan anderen cadeau kunt geven.

  • Setje kunstkaarten ‘Geboortestaties’ (14, zie serie), prijs 5 euro
  • Setje kunstkaarten ‘Staties’ (10, zie serie), prijs 5 euro
  • Setje kunstkaarten ‘Pasen’ (4, zie serie), prijs 2 euro
  • Boekje Geboortestaties (14 schilderijen: Jeltje Hoogenkamp, 14 gedichten: Corrie Kopmels, zie serie), prijs 5 euro

geboortestaties 2012 november ontwerp boekje IMG_0125 (2) IMG_0164